Energometan

NAZOVITE NAS: 01/3366450
O NAMA ZAKONSKI I ADMINISTRATIVNI OKVIR FAQ KONTAKT KORISNI LINKOVI NOVOSTI REKLAMACIJE JAVNA NABAVA
PRIRODNI PLIN POSTANITE POTROŠAČ PRIKLJUČAK UNUTARNJA PLINSKA INSTALACIJA OPSKRBA PRIRODNIM PLINOM POCETNA
Stanje brojila Reklamacije Instalateri Dežurne službe

Korištenje plina

Plin ima široki spektar primjene i to od potrebe korištenja plina za kuhanje, grijanje do hlađena i razne tehnološke primjene.

Kuhanje
Najčešći oblik upotrebe zemnog plina pri čemu svaki plamenik na kuhinjskim trošilima mora imati osigurač plamena i odgovarajuću sapnicu s otvorima za zrak. Prostor kuhinje ne smije biti manji od 20 m3. Odisne nape ne smiju se ugrađivati u prostore u kojima su i plinska trošila koja zrak za izgaranje uzimaju iz prostora

Toplovodno etažno grijanje
Najčešći oblik grijanja prostora, osobito u stambenim građevinama. Sva potrebna radna, sigurnosna i regulacijska oprema nalazi se u aparatu, zauzima malo prostora i jednostavan je za montažu.

Toplovodno grijanje (zajednička kotlovnica)
Racionalniji način grijanja koji u višestambenim građevinama znači jedno mjesto održavanja opreme, regulacije te očitavanja potrošnje plina i topline kalorimetrima. Najviše se koristi u većim stambenim i poslovnim građevinama.

Toplozračno grijanje
Način grijanja koji se lako kombinira s ventiliranjem prostora i kod kojeg imamo jedan stupanj transformacije energije manje nego kod toplovodnog grijanja – plin izgaranjem direktno zagrijava zrak kojim se grije prostor. Bolji faktor iskorištenja goriva i kvalitetna regulacija grijanja (temperaturom zraka, brojem okretaja ventilatora i položajem prestrujnih rešetki). Najčešće se koristi u poslovnim građevinama.

Kombinacija toplovodnog i zračnog grijanja
Primjena kod objekata koji imaju velike staklene stijene prema vanjskom prostoru, kod bazena, kod objekata koji nemaju prostora za kanale, u skladištima gdje se ne smiju instalirati plinska trošila, te kod objekata gdje se istim sustavom rješava grijanje i hlađenje prostora.

Infracrveno grijanje
Specifično plinsko grijanje koje iskorištava infracrveni spektar toplinskog zračenja s velikim dometom, disperzijom i reflektivnošću. Pogodno za otvorene i poluotvorene radne prostore (praonice), jako visoke hale i poslove kod kojih je bitno da se griju predmeti rada (radioničke hale).

Grijanje potrošne tople vode i tehnološke vode

  • U malim stanovima s malo izljevnih mjesta koja su blizu – kombi aparat grijanje / potrošna topla voda
  • U malim stanovima s malo izljevnih mjesta koja su blizu ako je grijanje riješeno na drugi način (drva, ulje) – protočni aparat za potrošnu toplu vodu
  • Veće građevine ili s više izljevnih mjesta – spremnik potrošne tople vode zagrijavan iz kotlovnice
  • Veće građevine ili s više izljevnih mjesta ako je grijanje riješeno na drugi način – spremnik potrošne tople vode s plamenikom
  • Brzi zagrijač vode za bazene ili mesnu industriju

Hlađenje
Sve češći način korištenja prirodnog plina kod kojeg se jednim uređajem rješava grijanje i hlađenje, može se koristiti zajednička mreža za razvod medija i isti uređaji za distribuciju toplog ili hladnog zraka. Povećana primjena nakon što su proizvođaći konstruirali uređaje manje snage i cijene prihvatljive za široku potrošnju.

Tehnološka primjena
Širok je spektar tehnološke primjene prirodnog plina - prerada voća, pekarska i mesna industrija, grijanje plastenika za uzgoj povrća i cvijeća, sušare, lakirnice, proizvodnja keramike, proizvodnja asfalta, itd.